Disziplinen

Történelmi táncok, klasszikus balett, neo-klasszikus balett, post-klasszikus balett, karaktertánc a klasszikus balett repertoárból. Eredeti koreográfiák (pl. Hattyúk tava, A bajadér) és új koreográfiák egyaránt megengedettek. Tiszta, klasszikus technika puha cipőben vagy spicc cipőben (12 éves kor felett).

Eredeti koreográfiák megengedettek, de nem szükségesek. A néptánc hagyományait meg kell őrizni. A jelmezeknek és a zenének tükröznie kell a népi hagyományokat.

Ez a kategória magába foglalhat modern és kortárs táncstílusokat egyaránt.
A modern tánc különvált a balettől azáltal, hogy a szigorú balett-formák helyett szabadabb mozgásformákat használ. Ez olyan úttörő táncosok technikáit foglalja magába, mint Martha Graham, Jose Limon és Lester Horton.
A kortárs tánc sokkal kísérletezőbb és szabadabb. Folyamatosan változik és terjed. Különböző mozgásformákat és a konvencionálistól eltérő koreográfiákat is tartalmazhat. Örökké változik, újabb és újabb kifejezési eszközöket fejleszt ki és sokat kísérletezik.
Ebbe a kategóriába tartoznak azok az új, reklámszerű amerikai kortárs stílusok, amelyeket Mia Michaels, Sonya Tayeh és Erica Sobol munkáiban láthattunk.
Az instrumentális (ének nélküli) zene preferált, de nem kötelező.

A lírikus stílus a balett, a jazz és némely modern tánc elemeit ötvözi. Kifejező koreográfiai eszközökkel érzelmeket közvetít a tánc, miközben nagyon szorosan követi a zenei kíséretet. A táncos kifejezőkészségére helyezi a hangsúlyt. A lírikus táncos mozdulatai a zene jelentését igyekeznek kifejezni.
A vokális, dalszöveggel rendelkező zene preferált, de nem kötelező.

Különböző táncstílusok keveredése új koreográfiákkal, amelyeket az MTV hagyományai, a varieté show-k és a népszerű együttesek ihlettek. Ez egy reklámszerű stílus, amelyben a Jazz, Funk, Hip Hop és más stílusok keverednek, és amelyet élő előadásokban és videóklippekben egyaránt láthatunk. A hangsúly az előadásmódon, a stíluson, a kifejezésmódon és a kivitelezésen van.

Minden táncstílus megengedett. Ebben a kategóriában a gyakorlatnak többféle stílust kell egyesítenie, a hangsúly pedig a különböző táncstílus és technika ötvözésének eredetiségére helyezzük. A tiszta és világos tánctechnika alapkövetelmény minden választott stílus esetében.

A Jazz egy energetikus táncstílus, amely a jazz adott stílusától és korszakától függő egyedi mozdulatokat tartalmaz. A mozdulatok a jazz tánctechnikákat (layoutok, jazz piruettek, fan kick, jazz járások stb.) tükrözik, amelyek a klasszikus balett technikán alapulnak.
A zene lehet változatos, amíg az megfelel a jazztánc eszköztárának. A zene a klasszikus jazztől a színpadi jazzen és a latin jazzen át a modern zenéig változhat. A jazztánc az önkifejezést és az egyéni stílus fejlődését támogatja.

Minden stílus megengedett a klasszikus és a kortárs musicaleket is beleértve, például az 1930-as évektől (Ének az esőben, Oklahoma, Kabaré, Édes Charity) napjaink musicaljeiig (Mamma Mia, Producerek, Chicago, Wicked stb.) A történetnek, a karaktereknek és a jelmezeknek tükröznie kell a választott színdarabot. A musical szereplőinek felismerhetőnek kell lennie.

Világos sztepp technikával kell rendelkezni. Fontos a megfelelő zeneválasztás. A zeneszám nem tartalmazhat sztepp hangokat.

Az Urban Dance kategória sajátossága, hogy a koreográfiában különböző hip hop stílusokat lehet felhasználni, például Oldschool és Newschool stílusokat.
Oldschool: popping, locking, jazzrock, hype…
Newschool: newstyle, krumpin, dance hall…
A Housedance (footwork, jacking és lofting) is ebbe a kategóriába tartozik. Szintén ide sorolható: wacking, voguing és experimental.
Használj inspirációt a koreográfiához, de nem másolj, légy kreatív, mivel a Hip Hop az érzelmek, helyzetek és tapasztalatok önkifejezésének egy módja. A trágár beszéd és az erőszakos kifejezések használata a zenében és az előadásban egyaránt tilos. Az akrobatikus/ break mozdulatok megengedettek, de a táncnak kell dominálnia.

A breaktánc alapjai a következők: footwork (pl.: 6-lépés, knee-step…), up-rock (pl.: battle-rock, indian-step…), freeze-ek (pl.: clash, baby freeze…) és erőelemek (pl.: fejenpörgés, helikopter…).
Akrobatikus elemek (pl.: szaltók, csavarok, pillangó stb.) és Freestyle részek megengedettek, de nem dominálhatják a gyakorlatot.

Az akrobatika magába foglal alapszintű és haladó akrobatikus elemeket, mint például az előre- és hátrabukfencet, kézenállást, cigánykereket és más elemeket. Az akrobatikus mozdulatok mellett a táncos elemeknek túlnyomó többségben kell lenniük. Minden táncstílus megengedett, azonban az előadásnak kreatívnak kell lennie. Táncként és nem gimnasztikai számként lesz értékelve.

A színpadi utazásnak kell, hogy legyen egy világos központi témája, amelynek van eleje, közepe és vége. Minden táncstílus megengedett. Csak csapatoknak (9 fő felett).